Prijzen woningen alweer omhoog?

Aan de dip op de woningmarkt lijkt alweer een eind te komen. Waar makelaars eerder nog somber gestemd waren, klonk het meest recente bericht van de NVM hoopvol. Verwacht wordt sowieso dat de prijzen op termijn verder stijgen, na een correctie in de afgelopen maanden. Vooral loonstijgingen en haperende nieuwbouw leggen een stevig fundament onder de prijzen.

NVM-makelaars verkochten in het tweede kwartaal van 2023 ruim 34.000 bestaande koopwoningen. Een toename van 20 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Naast het aantal verkopen zat ook de mediane verkoopprijs van een bestaande woning in de lift. Met een bescheiden plus van +2,8% kwam de mediane prijs in het tweede kwartaal uit op 410.000.

Prijzen woningen alweer omhoog?
De gemiddelde woningprijs ligt lager dan vorig jaar. In totaal gaat het om een daling van -5,6 procent. Dit publiceerde Calcasa over het tweede kwartaal. Het onderzoeksbureau gaat voor het derde kwartaal uit van - 5,1, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Hiermee wordt verwacht dat de daling minder sterk is. Met andere woorden, de woningprijs zou in dat geval de stijgende lijn weer vinden.

Richting woningprijs
Voor 2024 verwachten veel marktdeskundigen een stijging van de woningprijs. De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

  • Hogere lonen
    De stijging van de cao-lonen bereikte in het eerste kwartaal van 2023 een nieuw hoogtepunt. Het ging zelfs om de sterkste stijging in 40 jaar. Kopers die meer verdienen, kunnen eerder de woning kopen die ze op het oog hebben en daar meer voor betalen.

  • Haperende nieuwbouw
    Het woningtekort in Nederland nadert de 400.000 woningen. Een record. Tegenover dit tekort staat haperende nieuwbouw. Vooral de gestegen rente en regelgeving maakt projectontwikkelaars en investeerders voorzichtig. Hierdoor is de schaarste aan geschikte woningen lastig terug te bestrijden.

  • Stabilisatie hypotheekrente
    In het afgelopen jaar is de hypotheekrente stevig opgelopen. Inmiddels is het rustiger op de rentemarkt. Voor 2024 valt niet uit te sluiten dat rente verder stabiliseert of zelfs daalt, zeker wanneer de inflatie meevalt of de economische groei tegenvalt.

  • Vertrouwen onder kopers
    Als er wekelijks sombere verhalen in de krant staan over de woningmarkt, worden mogelijke kopers van woningen vanzelf ook minder enthousiast. Wanneer de vooruitzichten verbeteren, geldt het tegenovergestelde. Het toenemende vertrouwen zorgt er in die situatie voor dat mensen eerder het besluit nemen om een andere woning te kopen.

Onvoorspelbare factoren
Zoals bij iedere voorspelling zijn er onvoorspelbare factoren. Bij de vooruitzichten nemen veel marktdeskundigen aan dat de inflatie in bedwang gehouden wordt en de hypotheekrente niet een nieuwe spurt maakt. Als dit anders uitpakt dan verwacht, heeft dit ongetwijfeld invloed op de richting van de woningprijzen.

Ben je van plan om een woning te kopen of wil je weten wat in jouw situatie de maximaal verantwoorde hypotheek is? Geef dit vrijblijvend aan via het onderstaande formulier. Onze specialisten helpen je graag verder.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Schee Scheuller Hypotheken en Verzekeringen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie