Zelfbouw: zo regel je de financiering

Een huis dat perfect bij je past, omdat het speciaal voor jou gemaakt is. De stijl, de materialen, de indeling en de locatie kun je volledig zelf bepalen. Klinkt goed, toch? Ondanks deze voordelen zijn er maar weinig mensen die deze stap durven zetten. Een belangrijke reden hiervoor is de financiering. Een hypotheek afsluiten voor zelfbouw is doorgaans wat lastiger dan bij een bestaande koopwoning. Maar zeker niet onmogelijk!

Als je een nieuwbouwproject koopt via een makelaar of projectontwikkelaar, kun je de indeling, de badkamer, keuken en de afwerking voor een deel zelf bepalen. Bij aankoop krijg je bovenop de normale hypotheekzaken te maken met onder meer depotrente, bouwrente en projectrente. Wanneer je zélf een woning (laat) bouwen, kun je volledig bepalen hoe het huis er uit komt te zien. Je hebt immers niet te maken met een bestaand bouwproject. Het risico is echter groter dan bij een al ontwikkeld nieuwbouwproject. Dit merk je bij het regelen van je hypotheek.

Hoe zit het met de kosten?
Wanneer je zelf een huis laat bouwen, krijg je te maken met twee soorten kosten:

  • Plankosten
    Vóór de bouw van start gaat, maak je al heel wat kosten. Je laat tekeningen en berekeningen maken, je vraagt een bouwvergunning aan en hebt verschillende oriënterende gesprekken met deskundigen. De kosten hiervoor betaal je vóór het afsluiten van je hypotheek, dus met eigen geld.
  • Stichtingskosten
    De stichtingskosten bestaan uit de grondkosten (kavelprijs, eigendomsoverdracht), bouwkosten (aannemer en materiaal) en bijkomende kosten (gas, water, licht, architect, vergunningen, etc.). Deze optelsom betaal je vanuit je hypotheek.

Financiering zelfbouw woning
Als je een hypotheek wilt afsluiten, vraagt de geldverstrekker je twee dingen te bewijzen. Allereerst moet je financieel in staat zijn om de lening ook weer terug te betalen. Voldoende maandelijkse inkomsten zijn daarbij het belangrijkst. Daarnaast moet het onderpand, jouw woning, voldoende waard zijn. Je kunt geen hypotheek van € 200.000 krijgen voor een huis dat getaxeerd wordt voor de helft van dat bedrag. Op basis van bouwtekeningen en de koopovereenkomst van de grond kan een taxateur de waarde van de woning berekenen. Je plannen moeten dus al volledig uitgewerkt zijn om een hypotheek te kunnen krijgen.

Aanvullende voorwaarden financiering
Bovenstaande voorwaarden zijn vergelijkbaar voor het aanvragen van een hypotheek voor bestaande bouw. In het geval van zelfbouw stelt de gemiddelde geldverstrekker ook de volgende documenten verplicht:

  • Afbouwgarantie: met deze garantie wordt je woning afgebouwd als de aannemer failliet gaat. Werk je niet met een aannemer, dan dient er een realistische begroting te zijn.
  • Het bestemmingsplan moet de functie ‘wonen’ hebben.
  • Je moet een bouwvergunning hebben.
  • Er is bodemonderzoek gedaan. Vaak is dit een ontbindende voorwaarde voor de koopovereenkomst die je tekent bij de aankoop van de grond.
  • Alle komende kostenposten moeten zijn vastgelegd op papier

Het kan per geldverstrekker verschillen welke documenten er exact nodig zijn. Onze hypotheekadviseurs helpen je graag bij het indienen van de juiste informatie.

Een bouwdepot
Is je hypotheek geregeld? Het geleende bedrag wordt gestort in een bouwdepot. Dat is een soort spaarpot waar je de rekeningen van de aannemer uit betaalt. In het koopcontract leg je vast wanneer en hoeveel er betaald wordt. Over het geld in het depot ontvang je rente.

Zeker als jij bijzondere woonwensen hebt, zoals een unieke of duurzame bouw, kan zelfbouw een goede optie zijn. De financiering werkt wel wat anders. Benieuwd hoe jij je zelfbouw of nieuwbouwwoning kunt financieren? We voorzien je graag van advies. Neem via onderstaand formulier vrijblijvend contact op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Schee Scheuller Hypotheken en Verzekeringen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie