Beleggingshypotheek

Sinds 1 januari 2013 is het niet meer mogelijk om een beleggingshypotheek af te sluiten. In bepaalde situaties geldt een overgangsrecht, namelijk als:

 1. u op 31 december 2012 in het bezit bent van een woning waarop een hypotheek rust.
 2. u in 2012 uw woning heeft verkocht en momenteel huurt. De hypotheekschuld van uw voormalige woning valt onder het overgangsrecht, mits u in 2013 opnieuw een woning koopt.
 3. u in 2012 een woning koopt*, ook al is dat voor de eerste keer. U valt dan nog onder de huidige fiscale regels en u bent dan niet verplicht een eigenwoningschuld met annuïtaire aflossing aan te gaan om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek.
 4. u in 2012 nog onherroepelijk en schriftelijk met een aannemer een verbouwing overeenkomt. Dan valt de daarvoor aangegane schuld nog onder de oude regels, ook als de lening pas in 2013 wordt afgesloten. De verbouwing moet dan wel in 2013 worden afgerond.

*Er is sprake van een gekochte woning in 2012 als u uiterlijk 31 december 2012 een koopovereenkomst bent aangegaan. Die koopovereenkomst mag de gebruikelijke bedingen bevatten zoals een financieringsvoorbehoud en de 3 dagen bedenktijd. Deze bedingen hoeven op 31 december 2012 nog niet verstreken te zijn. Sluit u vervolgens in 2013 een lening af, dan wordt deze lening aangemerkt als een bestaande lening. De lening moet uiterlijk voor 1 januari 2014 zijn afgesloten.

Tip: Als u een financieringsvoorbehoud opneemt, maak dit dan zo specifiek mogelijk. Probeer te onderhandelen over een termijn van 8 weken om de financiering te regelen. Als u een (bank-)spaarhypotheek wilt afsluiten, geef dit dan ook specifiek in het voorbehoud aan. Daarnaast kunt u in het voorbehoud de maximale bruto jaarlast en het maximale rentepercentage opnemen.

De stand van uw eigenwoningschuld op 31 december 2012 is het bedrag waarvoor u onder het overgangsrecht valt. Als u een krediethypotheek heeft of een hogere inschrijving, dan is slechts het bedrag dat u op 31 december 2012 al daadwerkelijk hebt geleend en heeft besteed aan uw eigen woning het bedrag waarvoor de schuld onder het overgangsrecht valt. Als u na 1 januari 2013 een duurdere woning koopt of gaat verbouwen aan uw woning en u uw hypotheek verhoogt, dan valt het aanvullende gedeelte van uw financiering wel onder de nieuwe regeling. Dit hypotheekdeel moet u dus minimaal annuïtair aflossen om voor dit gedeelte recht te houden op renteaftrek. In dit geval bestaat uw hypotheek dus uit twee afzonderlijke delen.

Wat is een beleggingshypotheek?

U lost bij een beleggingshypotheek niet direct af op de hypotheek maar belegt om aan het einde van de looptijd met het opgebouwde kapitaal de hypotheek af te lossen. Beleggen kan via een levensverzekering of via een beleggingsrekening.

Beleggen via een levensverzekering

De maandelijkse premie die u betaalt, wordt belegd in een levensverzekering. De hoogte van de uitkering van de levensverzekering aan het einde van de looptijd is afhankelijk van de netto beleggingsresultaten. In de levensverzekering kunt u ook een dekking tegen overlijden afspreken.

Voordelen:

 1. U lost niet direct af op de hypotheek, waardoor de hoogte van de aftrekbare rente gedurende de looptijd gelijk blijft.
 2. Heeft u een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) als levensverzekering, dan bouwt u onder voorwaarden belastingvrij vermogen op in box 1.
 3. Door te beleggen zou u een hoger rendement kunnen behalen dan door te sparen.

Nadelen:

 1. De beleggingshypotheek kent hoge kosten in de eerste jaren. Hierdoor is de waarde opbouw in de eerste tien jaar lager.
 2. Het beleggingsrendement is variabel.
 3. Het is onzeker of uw belegging aan het einde van de looptijd genoeg heeft opgeleverd om de hypotheek mee af te lossen.
 4. Heeft u een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW), dan bent u gebonden aan fiscale regels. Hierdoor bent u minder flexibel.

Rechtstreeks beleggen via een beleggingsrekening

U stort geld op een beleggingsrekening. Dit kan eenmalig bij aanvang, of periodiek gedurende de looptijd. Uw stortingen worden gebruikt voor de aankoop van bijvoorbeeld aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Tegen overlijden wordt apart een overlijdensrisicoverzekering afgesloten.

Voordelen:

 1. U maakt maximaal gebruik van stijgende aandelenkoersen.
 2. U bent flexibeler omdat u zich niet hoeft te houden aan fiscale spelregels.

Nadelen:

 1. U belegt niet belastingvrij, maar betaalt elk jaar 1,2% belasting over uw belegde geld. U heeft wel een vrijstelling.
 2. Uw inleg wordt belegd. U loopt dus het risico dat uw belegging aan het eind van de looptijd minder waard is dan u nodig heeft om de hypotheek af te lossen.

 

Mijndigimap.nl

Uw digitale documentenarchief. Inloggen