Aflossingsvrije hypotheek

Sinds 1 januari 2013 moet de eigenwoningschuld minimaal annuïtair volledig worden afgelost. Dit is alleen verplicht voor hypotheken die na 1 januari 2013 worden afgesloten. Voor bestaande aflossingsvrije hypotheken geldt het overgangsrecht.

Sinds 1 augustus 2011 mag een aflossingsvrije hypotheek maximaal 50% van de marktwaarde van de woning bedragen. Voor het aflossingsvrije deel betaalt u maandelijks alleen rente over de hypotheeklening. U bouwt geen vermogen op waarmee u de hypotheekschuld kunt aflossen. Aan het einde van de looptijd of op het moment dat u verhuist, betaalt u de openstaande lening terug aan de geldverstrekker. Hiervoor gebruikt u eigen geld of bijvoorbeeld de opbrengst uit de verkoop van de woning.

Voordelen:

  1. Over het aflossingsvrije deel betaalt u alleen rente. Daardoor heeft u de laagst mogelijke maandlasten.
  2. U lost niets af, waardoor de rente gedurende de gehele looptijd aftrekbaar blijft.

Nadelen:

  1. U bouwt geen vermogen op omdat u niet aflost.
  2. Omdat u geen vermogen opbouwt, kunt u de hypotheek aan het einde van de looptijd vaak niet aflossen. De rentelast loopt dan na dertig jaar gewoon door.
  3. Gaat u met pensioen, dan kunnen uw netto hypotheeklasten stijgen. Mogelijk komt u voor een deel van uw inkomen in een lagere belastingschaal waardoor u minder hypotheekrenteaftrek heeft.

Mijndigimap.nl

Uw digitale documentenarchief. Inloggen