Hypotheken

De hypotheekmarkt kunnen grofweg in 3 segementen opgedeeld worden Starters, Doorstromers, Omzetters. U kunt via onderstaande meer te weten komen over uw eigen situatie:

Starter
Doorstromer
Omzetter

Als u na 1 januari 2013 de hypotheekmarkt betreed en een nieuwe hypotheek afsluit, kunt u kiezen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Voor 1 januari 2013 was de keuze veel uitgebreider. Voor bestaande hypotheken en voor sommige situaties geldt een overgangsrecht. Voor hypotheken die vóór 1 januari 2013 zijn afgesloten geldt het overgangsrecht. Voor welke hypotheekvorm u in aanmerking komt, is afhankelijk van uw situatie. Heeft u voor een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) als levensverzekering, dan bouwt u onder voorwaarden belastingvrij vermogen op in box 1.

Keuze hypotheekvorm:
Voor welke hypotheekvorm u in aanmerking komt, is afhankelijk van uw situatie. Op 1 januari 2013 zijn de regels voor hypotheekrenteaftrek voor de eigen woning ingrijpend veranderd. Door deze wijzigingen bent u verplicht om een hypotheek die u na 1 januari afsluit minimaal annuïtair af te lossen. Dat komt erop neer dat u hierdoor alleen kunt kiezen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Kiest u voor een andere hypotheek, dan heeft u geen recht op renteaftrek.

Mijndigimap.nl

Uw digitale documentenarchief. Inloggen