Opstalverzekering

De opstalverzekering beschermt je tegen allerlei gebeurtenissen die schade aan je woonhuis kunnen veroorzaken. Denk aan brand, inbraak en storm. Welke schaden precies zijn gedekt, verschilt per verzekeraar. Vergelijk daarom de verzekeringen van verschillende maatschappijen. Lees ook de voorwaarden goed door, vóórdat je een verzekering afsluit.

Verplicht
Schade aan je huis kan de waarde van het huis sterk verminderen. Terwijl je huis vaak als onderpand dient voor de hypotheek. Daarom verplicht de geldlener je meestal om een opstalverzekering af te sluiten.

Wat is de waarde?
Om een woonhuisverzekering af te sluiten, bepaal je de verzekerde som van het huis en de inboedel. Stel, je huis wordt helemaal verwoest door een brand of storm. Wat kost het dan om het huis opnieuw te bouwen? Het totaal van deze kosten heet de herbouwwaarde. Deze waarde kan een taxateur vaststellen. Maar vaak mag je dit ook zelf doen. Om je hierbij te helpen, is er de herbouwwaardemeter. Deze krijg je van je verzekeraar of tussenpersoon. Hiermee bepaal je snel en makkelijk de herbouwwaarde van je huis. Dat doe je eventueel in overleg met je tussenpersoon of verzekeraar.

Waarom een waardemeter?
Een voordeel van een waardemeter is dat je vaak de garantie tegen onderverzekering hebt. Ben je onderverzekerd? Dan heeft dit een nadelige invloed op de schade-uitkering. Oók als de schade lager is dan de verzekerde som. Voorkom onderverzekering dus!

 

Mijndigimap.nl

Uw digitale documentenarchief. Inloggen