Inboedelverzekering

De inboedelverzekering verzekert schade aan de spullen die je in en om je huis hebt staan. Deze schade ontstaat door bijvoorbeeld inbraak, brand of storm. Het kan zijn dat je al een inboedelverzekering hebt. Let in dat geval op twee dingen:
– Zorg dat de inboedelverzekering ‘meeverhuist’ naar de nieuwe woning. Want krijg je schade terwijl de polis nog op het oude adres staat? Dan kan dat problemen geven bij de uitkering. Vraag bij je verzekeraar na of beide huizen tijdens de verhuisperiode gedekt zijn.
– Kijk of je in je nieuwe huis meer kostbare zaken hebt aangeschaft. Je moet dan het verzekerd bedrag verhogen.

Wat is de waarde?
Als je voor de eerste keer een inboedelverzekering afsluit, dan stel je de waarde van de inboedel vast. Meestal denk je dan alleen aan de grote zaken. Zoals meubels en computers. Maar vergeet niet de waarde van bijvoorbeeld de inhoud van de keuken, je boeken of kleren. De inboedelwaardemeter helpt je hierbij. Ook deze meter krijg je van je tussenpersoon of verzekeraar. Net zoals met de herbouwwaardemeter krijg je met de inboedelwaardemeter ook vaak een garantie tegen onderverzekering.

Krijg je de nieuwwaarde …
Het is goed na te gaan welke schade je nu precies vergoed krijgt door de verzekering. Wanneer krijg je de nieuwwaarde wel en wanneer niet? Een verzekeraar keert namelijk niet altijd het bedrag uit wat je er ooit voor betaald hebt, of waarvoor je het nu in de winkel kan kopen.

… of geldt een afschrijving?
Op sommige inboedel schrijf je af. Bijvoorbeeld op elektronica, zoals een computer, printer of hifi-installatie. Maar ook bij kleren wordt van de nieuwwaarde een bedrag afgetrokken voor afschrijving. Hoeveel dat is, vraag je van tevoren na bij je verzekeraar of tussenpersoon.

Wel of geen glasverzekering?

De meeste inboedelverzekeringen dekken ook schade aan ramen in je huis of garage. Het is dus lang niet altijd nodig om een aparte glasverzekering te sluiten. Kijk dit goed na. Het is zonde als je je dubbel verzekert!

Wel of geen kostbaarheden- of computerverzekering?

De inboedelverzekering biedt meestal een beperkte dekking voor kostbaarheden. Vaak zijn de sieraden, kunst- en antiekverzameling en diverse apparatuur meeverzekerd tot een maximumbedrag. Controleer dus goed of dat bedrag voldoende voor je is. Zo niet, dan kun je een aanvullende kostbaarhedenverzekering sluiten. Of een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld je computerapparatuur.

 

Mijndigimap.nl

Uw digitale documentenarchief. Inloggen